(1) Which is the first National Park of India?

Ans: Jim Corbett National Park (Uttarakhand)


(2) What was Jim Corbett's old name?

Ans: Haley National Park


(3) Where is the highest national park in the country?

Ans: Madhya Pradesh


(4) Which is the largest national park in India?

Ans: Himis (in Leh district of Jammu and Kashmir)


(5) How many kilometers the Hemis National Park spread?

Ans: 3568 km


(6) Where Siberian cranes appear in India in winter?

Ans: Keoladeo Ghana Birds Vihar (Rajasthan)


(7) In which year was the tiger reserve of Sariska India established?

Ans: 1955


(8) In which year established the Tiger Reserve of Kanha India was?

Ans: 1995


(9) In which year established the tiger reserve of Corbett India was?

Ans: 1957


(10) In which year Dudhwa has established the tiger reserve of India?

Ans: 1958

national-park-objective-question-answer


(11) In what year established the Tiger Reserve of Bandhavgarh India?

Ans: 1968


(12) In what year was the Tiger Reserve of Ranthambore India established?

Ans: 1973


(13) In which year was the tiger reserve of Bandipur India established?

Ans: 1973


(14) In which year established the tiger reserve of Manas India was?

Ans: 1973


(15) In which year was the tiger reserve of Melghat India established?

Ans: 1973


(16) In which year established Palamu Tiger Reserve of India was?

Ans: 1973


(17) In which year established Simlipal Tiger Reserve of India was?

Ans: 1973


(18) In which year established the tiger reserve of Sundarbans India was?

Ans: 1973


(19) In which year established the Tiger Reserve of Periyar India?

Ans: 1978


(20) In which year established Nagarjuna Sagar Tiger Sanctuary was?

Ans: 1982


(21) In which year established the Tiger Reserve of Baksha Sagar was?

Ans: 1982


(22) In which year established Namdapha tiger reserve was?

Ans: 1982


(23) In which established year Indravati's tiger reserve was?

Ans: 1982


Post a Comment

Previous Post Next Post
–>